lördag 3 december 2016

Pioner i fokus!

Lemon Chiffon. Foto: Ann S Parknert
Trädgårdsföreningen fick celebert besök av Leena M Liljestrand från Mariestad den 21 november. Det var en ganska liten tapper skara som tagit sig ut i det kalla vädret, men vi som var där hade desto mysigare. :) Leena är ordförande och skapare av Svenska pionsällskapet och kallas Pionisten med rätta då hon kan oerhört mycket om dessa härliga blommor. Hon berättade om vilka sorter det finns, visade en mängd bilder på dessa och talade om vilka egenskaper de olika sorterna har. Vissa behöver stöd, andra står självständigt även när det blåser och regnar. Några blir höga, andra håller sig lägre, ja ni förstår att det finns väldigt många sorter att botanisera bland.

Bilden lånad av Leena M Liljestrand på facebook

Själv blev jag medlem i Pionsällskapet rätt snart efter att det bildades 2013 och har köpt ett gäng godingar via dem. Det är en enorm tjänst som tillhandahålls och som föreningen inte tjänar pengar på själv, men genom goda kontakter får man då tag på bra exemplar från trygga odlare. Det finns åxå en facebookgrupp där medlemmarna är mycket aktiva och delar glädje med varandra i bild och text, frågar om sådant man inte vet med mera.

Purpurfläckig buskpion (Gansu-gruppen) bild tagen på Pysseltäppan i maj 2015. Foto: Ann S Parknert
Vet man inget om pioner så lär man sig snart om man vill eftersom man får de tips man behöver för att lyckas. Till exempel hur och när man ska plantera dem är en viktig kunskap. I handeln säljer pioner i kruka på våren, sommaren, men det är ingen bra tid att sätta dem i trädgården utan man bör vänta till hösten. Leena förespråkar att man ska köpa barrotade knölar för då kan man själv se statusen på dem, hur många "ögon" de har (det som senare blir blommor).


Det bjöds på fralla och kaffe i pausen och sen pratades det mera pioner. Gillar man dessa skönheter så kan jag varmt rekommendera att gå och lyssna på Leena vid tillfälle då hon är underbart inspirerande och trevlig, för att inte säga jätteduktig! Trädgårdsföreningens medlemmar tackade henne med en present och gick nog hem med en och annan önskeblomma i skallen :)


Blir ni sugna på att se en massa vackra pioner så här i decembermörkret så kika in i Svenska Pionsällskapets lilla facebook-vrå här! Vill man sen vara med i gemenskapen kan man ansöka om medlemskap genom Leena där åxå.

Ha det nu så skönt ni kan i stugvärmen och mys med lite ljus och minnen från året som gått, snart är det ett nytt år att planera för! Tjoflöjt!/ Ann S Parknert




Inga kommentarer: